Turecka kuchnia

kebabOpisując potrawy, jakie rządzą na tureckich stołach warto rozpocząć od przedstawienia mało popularnej ciekawostki – musicie wiedzieć, że Turcy są niezwykle dumni ze swojej kuchni. Wszystko za sprawą panującego w tureckich rejonach klimatu. On bowiem pozwala na zbieranie plonów nawet trzy razy w roku – dzięki temu dania spożywane w Turcji mogą być całkowicie regionalne, sporządzone tylko z dostępnych w kraju składników. Turcy nie potrzebują korzystać z produktów zagranicznych, wszystko co niezbędne mogą wyhodować na własnej ziemi.

Turecka kuchnia chociaż dla nas niezwykle egzotyczna, jest mieszaniną wpływu wielu kultur. W tradycyjnych przepisach widoczne są ślady kuchni francuskiej, greckiej czy odległej, chińskiej.

Dania kuchni tureckiej nasycone są przyprawami – to właśnie one nadają im orientalnego charakteru. Najczęściej korzysta się z pieprzu, papryczek chilli, pietruszki i cynamonu. Podstawowym składnikiem wielu dań jest bakłażan, soczewica, pomidory, papryka, różnego rodzaju sery (feta!), rodzynki, oliwki, oliwa z oliwek czy bulgur (przygotowywany z pszenicy Durum).

Turcy nie stronią również od owoców – te są zwykle zwieńczeniem obfitego dania głównego. Mieszkańcy Turcji najbardziej przepadają za figami, morelami, granatami oraz arbuzami i melonami.

Najpopularniejsze potrawy, które warto spróbować

baklawaNie tylko kebabem Turcy żyją – wybierając się na wypoczynek do Turcji oprócz smakowania tych popularnych dań (które zresztą i w Polsce stają się powoli potrawą już tradycyjną) warto spróbować wielu innych, dzięki którym jeszcze bardziej poczujemy egzotyczny klimat tego kraju.

W lokalnych restauracjach (najlepiej poza terenem hotelu) szukajmy więc słynnego deseru baklawy, dondurmy (tureckie lody) czy chałwy. Na obiad zjedzmy kanat (skrzydełka), biber dolmasi (faszerowana papryka), köfte (kotleciki podobne do mielonych) czy kurzu pirzola (żeberka). W Turcji zajadać się można też gozleme, które nieco przypominają polskie naleśniki bądź przekąską cesme (bułką z grillowaną kiełbasą, salami, żółtym serem i warzywami).

Co warto wypić

Herbata tureckaNajpopularniejszym napojem w Turcji jest herbata. Ta zdecydowanie wyprzedza kawę, która ku zdziwieniu Polaków (słynna polska „kawa po turecku”) pita jest okazjonalnie w niewielkich filiżankach. Herbata natomiast rzeczywiście jest najpopularniejszym napojem spożywanym w ciągu całego dnia w Turcji. Herbatę pije się wszędzie, niezależnie od pory dnia – najczęściej podawana jest w małych szklankach.

Polecamy skosztować tradycyjnego napoju Ayran – ten robiony jest na bazie jogurtu naturalnego i najczęściej pije się go po porządnym schłodzeniu. Napój ten podobno ma zbawienny wpływ na proces trawienia i skutecznie gasi pragnienie – w upalne dni jest więc bez wątpienia obowiązkowy.

Na uwagę zasługują także tureckie alkohole – wśród nich zdecydowanie prym wiedzie Raki. Ten pity jest najczęściej razem z przystawkami ciepłymi i zimnymi (meze). Jego charakterystyczną cechą jest oryginalny posmak anyżku, alkohol ten jest również bardzo mocny – wykazuje zwykle 50% mocy, dlatego zazwyczaj jest rozcieńczany.

Dodaj komentarz

Komentarze

Brak komentarzy